Dünyanın En Pahalı Baharatı Türkiye’den: Ekmesi Biçmesi 2 Ay Sürüyor Gramı 200 Liradan Satılıyor

Posted by

Uzun yıllardır dünyanın en pahalı baharatı olarak bilinen safran, Türkiye’nin birçok bölgesinde yetiştirilmeye devam ediliyor.

Elazığlı mühendis Bayram Çalışkan, 4 yıl önce Safranbolu’da tesadüf eseri tanıştığı safran baharatını hobi olarak bahçesine ekmeye başladı. Fiyatı altınla yarışan safranın şimdilerde gramı 200 liradan alıcı buluyor.

EKMESİ BİÇMESİ TOPLAM 2 AY SÜRÜYOR

Bu yıl dördünce kez hasat yapan Bayram Çalışkan ailesi ile birlikte açan safran çiçeklerini toplamaya başladı. Bayram Çalışkan safranın pahalı bir bitki olması nedeni ile gramla satış yapmaya karar verdi. Safranlarının gramını 200 liradan satmaya başladı.

Pahalı fiyatı ile dikkat çeken aynı zamanda hücre yenileme ve vücut direncini güçlendirmesi yönü ile de dünyanın en değerli baharatları arasında yer alıyor. Ekimi ve toplanması ise sadece 2 ay sürüyor.

SADECE KARABÜK’TE YETİŞTİĞİ SANILAN SAFRANI ELAZIĞ’DA BÜYÜTÜYOR

Sadece Safranbolu’da yetiştiği sanılan safranı deneme amaçlı Elazığ’da eken Bayram Çalışkan, temin ettiği soğanları Yarımca köyünde bulunan bahçesine ekti. Güzel bir verimle karşılaşan Çalışkan, 2. yıl daha fazla soğan alarak bir dönüm alana daha safran ekti.

ŞİMDİDEN 300 BİN LİRA KAZANÇ SAĞLADI

Safranın ekonomik getirisine dikkat çeken Bayram Çalışkan, hobi olarak başladığı safran ekiminin artık ticaretini yapar hale geldi. Safranın fiyatının güzel ve değerli bir bitki olduğunu söyleyen Çalışkan bu nedenle herkese safran ekmelerini önerdi.

Safranın gram fiyatının 150 ile 200 lira arasında değiştiğini söyleyen Bayram Çalışkan 800 metrekarelik ekim alanında ilk üç senede 300 bin lira gelir sağladığını söyledi. Çalışkan safranın çok zaman almayan bir bitki olduğunu ekimle söküm arasında sadece 2 ay olduğuna dikkat çekti.

İLAÇ FİRMALARI KAPISINDA KUYRUK OLUYOR

Elazığ’da daha önce kimsenin safran ekmeyi denemediğini söyleyen Çalışkan buradaki çiftçilere örnek olmak istediğini söyleyerek tarım ve orman il müdürlüğünün de 5 çitçiye destek vermeye başladığını söyledi.

Oğlu ile ekim yapmaya başlayan baba Rıza Çalışkan ise ailece bu işe girdiklerini, safranın tıbbi ve aromatik bir bitki olması nedeni ile ilaç firmaları tarafından arandığını söyledi.

Rıza çalışkan safranın piyasada astım, bronşit, kalp, damar gibi birçok hastalığa iyi geldiği için aranan bir bitki olduğunu söyleyerek ayrıca reçel ve bal da üretilebildiğini belirtti.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir